На 17 януари Православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики,

...
На 17 януари Православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики,
Коментари Харесай

Мисли и наставления на Св. Антоний ВЕЛИКИ

На 17 януари Православната черква уважава паметта на преподобний Антоний Велики, първият утвърден учредител на монашеския аскетизъм

 (Saint Anthony Abbot Tempted by a Heap of Gold, ca.1435, by Master of the Osservanza Triptych, Metropolitan Museum of Art)

Св. Антоний Велики прекарал дълги години в тежки тествания и битка с бесовете измежду пустинята. Той се молел на Бога, само че Бог сякаш не му отговарял. Това траяло доста време. Най-накрая св. Антоний почувствал наличието на Спасителя и извикал: " Къде беше, благий Иисусе? Къде беше до в този момент? " И чул глас: " Тук бях, само че чаках да видя твоето геройство. А в този момент, тъй като безстрашно се бори, всеки път ще ти оказвам помощ. "

...

" Който кове парче желязо, обмисля от началото какво желае да направи от него - коса, нож или секира. Така ние сме длъжни да мислим към каква добродетел се стремим, с цел да не се трудим на вятъра ".

...

" За да не изпаднем в равнодушие, дано си спомним думите на светия апостол  " всеки ден загивам "  (1Кор. 15:31). Когато ставате от сън, помислете си, че няма да доживеете до вечерта. Когато си лягате, помислете, че може би няма да видите разсъмването на деня. Този, който всеки ден се подготвя за гибелта, ще се защищити от грях ".

...

На своите възпитаници св. Антоний казвал: " Аз се молих за вас да се удостоите и вие да получите този популярен огнен Дух, Който получих аз. Ако желаете да Го получите по този начин, че Той да пребъдва във вас, принесете на първо време телесни писания и примирение на сърцето, и въздигайки своите намерения към небето, денонощно търсете с чисто сърце този огнен Дух - и Той ще ви се даде вечно и завинаги... и Той, когато бъде признат от вас, ще ви открие небесните секрети, ще прогони от вас страха от хора и зверове и вие ще пребъдвате в небесна наслада денонощно и, живеейки още в плът, ще бъдете сходни на тези, които към този момент се намират в Царството Небесно. " Добротолюбие, т. 1.

Очите виждат забележимото, а мозъкът реализира невидимото. Боголюбивият разум е светлината на душата. Чийто разум е боголюбив, неговото сърце е просветено и той вижда с мозъка си Бога. "

...

Веднъж Антоний Велики се молил в килията си и чул насочен към него глас: " Антоние, ти още не си достигнал мярата на оня кожар, който живее в Александрия. "

На сутринта старецът станал рано, взел тоягата си и бързо тръгнал към Александрия. Намерил посочения мъж, който доста се учудил, че вижда при себе си Антоний. Старецът попитал кожаря: " Разкажи ми за делата си, тъй като поради теб съм пристигнал тук и съм оставил пустинята. "

Кожарят дал отговор: " Не зная да съм направил в миналото нещо положително и заради тази причина, ставайки рано от постелята, преди да ида на работа, си споделям: " Всички поданици на този град, от мало до огромно, ще влязат в Царството Божие поради добродетелите си, а аз единствен ще ида на безконечни страдания поради греховете си. " Същите думи дублирам в сърцето си и преди да легна да дремя. "

Като чул това, блаженият Антоний споделил: " Наистина, сине мой, ти, като умел златар, живеейки умерено в дома си, си придобил Царството Божие; аз, въпреки и да извозвам целия си живот в пустинята, не съм постигнал нравствен разсъдък и не съм достигнал мярата на съзнанието, което ти изразяваш с думите си. " (Отечник)

...

Когато авва Антоний Велики проникнал в дълбочините на пустинята, той запитал Господа: " Господи! Защо едни хора умират млади, а други доживяват дълбока напреднала възраст? Защо едни са небогати, а други - богати? Защо нечестивците са богати, а благочестивите люде - небогати?

Тогава пристигнал до него глас: " Антоний! Ти внимавай над себе си! А това са Божии бъднини и нямаш изгода от това да ги изучаваш ".

 ...

" Огледай хората към себе си и знай, че началниците имат власт единствено над тялото, а не над душата, и постоянно помни това в мислите си... Бог е основал душата свободна и самовластна; тя е свободна да постъпи по този начин, както желае – добре или неприятно ".

 St. Anthony, icon, 1370-1399, Benaki Museum Athens

Източник:
Изображения: en.wikipedia.org, Full of Grace and Truth

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР